This Means More 

Noen ganger kan et favorittlag fra England redde livet til en guttunge fra Midt-Norge.

”Hver mandag kunne du juble foran vennene dine hvis favorittlaget hadde vunnet i helgen. På løkka kunne du late som du var Kevin Keegan, mens andre var George Best. Men det fikk jeg ikke oppleve. Skoleårene var et mareritt som ikke gikk over.”

Av Jan Holten

Jeg bestemte meg for å bli Liverpool -supporter i 1972 etter å ha sett en
tippekamp med Liverpool og der Kevin Keegan storspilte i denne kampen. Liverpool var herved laget mitt!

Men som klassens mobbeoffer ble ikke dette lett, de fleste i klassen var enten Leeds-, Liverpool-
eller Manchester United – supportere. Jeg fikk streng beskjed av gutta i klassen at jeg ikke fikk
lov til å være Liverpool – supporter, det var jeg ikke kul nok til, jeg skulle holde med Manchester City, BASTA!

Truet med drap på barneskolen
Allerede i 1.klasse måtte på legevakten for å sy, på grunn av hull i hodet. Hodet mitt ble slått mot et steingulv. Dette var starten på en lang og ond tid. Mobbingen varte lenge og utartet seg. Klærne mine og andre ting ble ødelagt. Legevakten ble besøkt flere ganger, jeg måtte sys.

På skolen fikk jeg gjentatte ganger høre at jeg skulle drepes. Jeg tenkte ja, så gjør det da. På det verste så ønsket jeg å forlate jorda. men mobberne hadde fått lite å gjøre om de hadde drept meg, så de gikk ikke så langt.

Løgn ble og en overlevelsesteknikk. Jeg løy i forsøk på å slippe unna den verste plagingen. I forsøk på å holde meg selv oppe, måtte jeg prøve å fortrenge det meste av det som skjedde. Mobbingen førte til at jeg valgte heie på og følge med Liverpool i det skjulte.

Hver mandag kunne du juble foran vennene dine hvis favorittlaget hadde vunnet i helgen. På løkka
kunne du late som du var Kevin Keegan, mens for noen andre var George Best. Men det fikk jeg ikke oppleve. Skoleårene var et mareritt som ikke gikk over.

Hvor var lærerne?
Jeg ønsket ikke å dra på skolen, det var en ond tid. I ettertid har jeg spurt meg selv hvor lærerne var. Så de ikke noe? Våget de ikke å ta tak i dette? Var mobberne dyktige til å skjule sine aktiviteter? Lærerne kunne ha gjort noe, med enkle tiltak kunne alt ha vært så mye bedre. Dette er spørsmål jeg ikke har fått svar på.

På en tilfeldig dag i barneskoletiden hørte jeg sangen «You'll Never Walk Alone» for første gang
på radioen. Det var Liverpools supportersang. Den fansen synger på Anfield før hver eneste
hjemmekamp. Den fikk meg faktisk til å fortsette å leve. Det var troen på teksten i sangen som ga meg håp og som dermed holdt meg oppe.

I voksen alder har jeg slitt med jevnlige epilepsi-anfall, som toppet seg i 2007. Jeg var dessverre
tungt deprimert og gikk til psykolog. Fastlegen min slo fast at epilepsien skyldtes den psykiske
volden og de fysiske hodeskadene fra oppveksten. For å bli «kvitt epilepsien», ble jeg operert i november 2007.


Voldsoffer-erstatning og Anfield
Etter råd fra psykolog og fastlege, søkte jeg- og fikk voldsoffererstatning i 2008 på grunn av mobbingen og volden i barndommen. Jeg bestemte meg for å ta med meg Øyvind, min eneste venn i barndommen og fortsatt god venn til et sted jeg aldri før hadde hatt råd å reise til: Anfield. Jeg tok kontakt med Øyvind, som ikke var så veldig fotballinteressert, og spurte om han kunne tenke seg å bli med meg på en tur til Liverpool, som en takk for at alltid har stilt opp for meg.

I påsken 2009 dro Øyvind og jeg til Liverpool. Liverpool møtte Blackburn på Anfield. Da vi sang «You'll Never Walk Alone» før kampen, kjente jeg tårene presset på. Det var kjempestort. Da vi var ferdig å synge sa jeg til Øyvind, med en tåre i øyet: «Det her e stort for mæ». Dette betyr noe mer!!

Det ble en flott tur som jeg vil huske lenge. En tur med supporterklubben ga en flott ramme sammen med mange andre Liverpool-supportere fra Norge. Vi vant 4-0. Det var en enorm glede.

The Liverpool Way
Slik jeg ser det, har Liverpool som klubb har tatt vare på sine spillere, trenere, manager og ikke minst supporterne i mange år. Det sitter i veggene. Det «sitter i veggene» på Anfield og har spredd seg ut til alle Liverpool- supportere i hele verden. Supporterne ta vare på hverandre, en blir tatt vare på når en møter Liverpool-supportere andre steder i hele verden.

Jeg har alltid vært ydmyk som supporter i forhold til mine medsupportere, andre lags supportere og til Liverpool FC som klubb med sine spillere, manager og andre med tilhørighet til klubben. Jeg mener at ved å være ydmyk så er det lettere å tolerere nederlag, det være seg tap, uavgjort og andre skuffelser relatert til klubben. Da vil det være mye lettere å møte seire og gleder relatert til klubben.
Hva betyr det å være Liverpool-fan?
Hvorfor er vi utvalgt som Liverpool -supportere? Jeg ble utvalgt, som mange på min alder, på grunn av Kevin Keegan. Hva man legger i det å være Liverpool-supporter får en finne ut selv. Vi er like forskjellige som vi er mange.

At det kommer noe negativt fra noen når vi taper eller spiller uavgjort er trist å se. Det er lov å ytre sine meninger for all del, men ... Hva skjer når vi vinner? Hva med å prøve å vise glede?!

Husk at vi i hymnen vår YNWA synger om håp og glede .Vi kan legge mye forskjellig i det å være supporter.

"Walk On with HOPE in your heart and You'll Never Walk Alone !" synger vi, men mener vi det vi synger ?

Jeg har brukt tiden siden jeg flyttet fra hjembygden på å bygge meg opp igjen, få tilbake selvtilliten.

Det har betydd mye å få oppleve Liverpool FC som en familie, for etterhvert å skjønne at teksten i «You’ll Never Walk Alone» ikke bare er ord, de betyr noe, noe stort, noe som betyr enda mer. YNWA er en hymne/sang som gir håp.

«When you walk trough a storm hold your head up high! And don’t be afraid of the dark ...» er linjer i YNWA som sier mye om at det finnes alltid håp, og ja, det er håp der ute. Dette fikk jeg oppleve og kjenne på gjennom teksten i YNWA (og gjør det fortsatt).

Jeg får gåsehud hver gang YNWA synges – You’ll Never Walk Alone er en hymne som for meg sier «This means more!!»


 

Med Liverpool FC Mastercard har du... 

 - en rekke fordeler på Anfield.
- reiseforsikring inkludert i kortet om du betaler reisen med det.

Søk om kortet   Les mer om fordelene