Liverpool FC og YNWA som medisin


”Jeg pleier å si at hun har brukt halvannet år på det jeg selv har brukt over 40 år på.”


Janne og jeg under CL-finalen

eg har mange historier som rød supporter siden 1976. Jeg har opplevd The Redmen live både i Norge og England, på Anfield, bortebaner, Ullevål, Raufoss og Brann Stadion – og kunne fortalt bøttevis av gode minner om mine over førti år som supporter. Men det er ikke den sterkeste historien.

Den handler nemlig om kjæresten min Janne. Født i -72, spilte selv fotball i barndommen uten å faktisk ha et favorittlag (er DET mulig?) og har alltid vært generelt sportsinteressert. Etter hvert ble hverdagen i livet en kjæreste/mann/far til sine barn som manglet sportsinteresse, og dermed ble det ikke så naturlig for henne å "dyrke" egne sports-interesser. Men litt fikk hun likevel med seg fra nyhetsbildet.

For rundt to år siden møtte hun meg. Da ble hun raskt kjent med min fotball- lidenskap, som hun ikke umiddelbart tok avstand fra, i motsetning til andre kvinner jeg har møtt har gjort tidligere.

Så da Liverpool spilte sin neste kamp, inviterte jeg henne med til Scruffy Murphys i Bergen, hvor Liverbirds Bergen samles til kamper. -Men, sa jeg, du må bare akseptere at jeg er litt "opp og ned"…..

-Engasjert? lurte Janne på. -Veldig, og alt som kommer ut er definitivt ikke gjennomtenkt.

Janne ble med. Lovren scoret, Liverpool vant og Janne ble hektet, uten at jeg helt skjønte det med en gang. Og da min sønn og jeg skulle til Anfield på siste hjemmekamp i 2016/17-sesongen var bestillingen klar: -Kjøp ei trøye til meg!

Jeg pleier å si at hun har brukt halvannet år på det jeg selv har brukt over 40 år på: Nemlig å bli så dedikert Liverpool-supporter som meg. Hun har satt seg inn i mye av klubbens historie (både via meg, men også på egenhånd) og følger daglig med i hva som skjer i miljøet. Og Janne elsker når hun har kommet min sønn Kristian og meg i forkjøpet på å snappe opp at en ny spiller har signert eller andre nyheter. Da dukker hennes stolteste smil opp, et smil som for øvrig er påskrudd mesteparten av tiden.

Til og med nå. Og situasjonen nå er ganske spesiell. Fordi Janne hadde allerede den kroniske sykdommen Lupus, en kronisk revmatisk lidelse som fører til betennelser i kroppen og der immunforsvaret angriper friske organer, og dette gir varierende livskvalitet. Men i vår ble også en svulst i brystet oppdaget, og det var dessverre brystkreft. Svulsten og kjertler med kreft i, ble vellykket fjernet, men det er akkurat nå hun går igjennom den tøffeste tiden. Nemlig gjennomgangen av cellegift.


Da er første runde cellegift igangsatt


Min trøye under første cellegift.

I skrivende stund har hun gjennomført tre ganger med gift og har en igjen på første runde. Så skal hun ha fire runder til med ny gift, før stråling og hormonbehandling følger.


På tur med "hunden".

Jeg ser selvfølgelig hvordan hun blir svært utslått av giften, men jeg ser også det psykiske hun går gjennom. Som aleneforsørgende mor for tre barn på 12, 15 og 18, som hun ikke klarer å følge opp slik hun gjerne hadde ønsket mens hun er syk. Hun føler heller ikke at hun strekker til i kjæresteforholdet, i forhold til min sønn og familie og venner ellers.

Jeg prøver å fortelle henne at det overhode ikke er hennes oppgave å strekke til hele tida for alle akkurat nå for tiden. Men de fleste av oss er vel ikke gode nok på å ta hensyn til oss selv når vi "ligger nede", og vi er kanskje ikke så gode å skyve vekk stoltheten vi har om å skulle klare alt selv. Hun er nok verken bedre eller verre enn noen andre på dette området.


Janne og "flokken" hennes.

Men det hun er god på, er Y N W A. You’ll Never Walk Alone. Hun har jo gått gjennom en bratt læringskurve og lært seg om historien rundt klubben, og ikke minst lært seg hymnen vår, og blitt kjent med samholdet i den røde familien. Og da hun plutselig ble kreftsyk, har hun ofte uttalt hvor mye teksten i sangen betyr, og ikke minst at hun har fått føle at hun ikke går alene gjennom denne perioden. Eller i livet ellers.


Klar for 2. kur.

Spesielt fordi hun selv er så flink til å være åpen om det hun gjennomgår, ved å legge ut statuser både på godt og vondt, om både det praktiske og det medisinske hun går gjennom, men spesielt klarer hun å formidle det følelsesmessige på en fantastisk måte. Noe som hjelper andre både til å få informasjon om sykdommen som rammer så mange av oss, men og å bedre forstå det hun er i gjennom.


Det var tøft mentalt å gi slipp på håret. Men en kul ting at eldste datteren fikk foreta klippingen.

Jeg, både tenker og ser at Liverpool FC gjør Janne sterkere. Ikke fysisk, men mentalt. Hun forteller til stadighet om småting i hverdagen der "religionen" vår Y N W A har betydd noe for henne den dagen. Og da jeg fulgte henne på første cellegift-behandlinga, var det helt naturlig for oss begge å ta på Liverpooltrøyer, noe som gav en ekstra styrke for henne. (Og det var IKKE min idé, men ene og alene hennes.)


Dette smilet er betegnende for alle som kjenner Janne

Til tross for diagnosen hennes, åpnet hun hjemmet sitt under Champions League-finalen for alle som ønsket å komme, og vi var 10 stykker som var sammen under nedturen i Kiev. Dette mener jeg er sterkt med på å definere personen Janne (Jeyf som min sønn kaller henne, en

engelsk-sleng av initialene JF, etter at han ble Keydi etter sine initialer KD, og bakpå trøyen hennes står det selvfølgelig JEYF og nr 9, som var ledig da vi kjøpte den.

Nå er det sånn at verken Jannes eller min økonomiske situasjon gir så mange rom for å putte noen kroner på sparebøssen for tur til Liverpool. Hun som ufør og jeg på Arbeidsavklaringspenger (AAP). Før eller siden skal vi komme oss på kamp, men foreløpig er det langt frem i tid, og sparekontoen er ganske slunken…... Så derfor hadde det vært helt vidunderlig å kunne overraske HELTINNEN min med en tur til Liverpool i høst. Og datoene er perfekt, da hun skal ha ny cellegift den 9. Oktober. Hun er alltid i best form rett før ny giftinnsprøyting.

Som kjæreste for denne fantastiske damen hadde det vært MAGISK å kunne få oppfylle et av hennes største ønsker: Å få se sine største helter Liverpool FC på selveste Anfield Road.


Og til tross for nedturene har også formen innimellom vært grei nok til å få kommet seg u naturen, som Janne elsker.

You'll never walk alone

Røde og varme hilsener fra Vidar Dahle

 Del din historie her

 

 

Med Liverpool FC Mastercard har du... 

 - en rekke fordeler på Anfield.
- reiseforsikring inkludert i kortet om du betaler reisen med det.

Søk om kortet   Les mer om fordelene