4Ever Brothers


Liverpool FC kan hjelpe når man går igjennom noen av de tyngste dagene i livet.
Her er Ståle Rostøls sterkeste Liverpool-minne.


Av Ståle Rostøl

Året er 1990. Jeg er blitt elleve år og har skrudd på fjernsynet. Fjernsynet har ingen fjernkontroll. Tippekampen på NRK er rett rundt hjørnet. Jeg må fysisk gå bort til tv-en og skru opp volumet. Tippekampen for dagen er Coventry City – Liverpool FC. Dette er lørdagen der jeg får sett mitt favorittlag Liverpool FC. Liverpool ligger på førsteplass og Coventry ligger på 15. plass. Kampen er i gang, jeg koser meg. Liverpool spiller bra, og har mye av ballen, men sliter med og få ballen i mål. Jeg tenker, dette må vi klare, og slå Coventry som ligger på 15.plass.

Så kommer mor inn døren og sier at snart må jeg slå av fjernsynet og komme og ta på meg fin-klær. «Hvorfor det?» spør jeg.

«Vi skal til mormor og spise middag,» sier mor.

Far er i dusjen og Morten, minstemann, min lillebror er snart klar han også.

Jeg drøyer det så lenge jeg kan med å skru av, får både én og to beskjeder før jeg må skru av tv-en og gå ut på badet for og dresse meg opp. Det beste med tippekamper på NRK er jo at alle husstander i Norge kan se den. Ingen Sumo, ingen betalingskanal. Slik var det bare, og ingen visste om noe annet (best før …).

Jeg er ferdig kledd og sier til min far, «kan vi skynde oss ned til mormor, for jeg vil se 2. omgang av tippekampen». Alle fire avgårde i bilen for et middagsbesøk hos mormor.

Vi ankommer mormor og morfar og jeg stormer rett inn til fjernsynet for og få med meg andre omgang. Jeg rekker avsparket så vidt. Mormor sier: «hva skal dere se nå?». «Vi skal se tippekampen,» svarer jeg.

Middagen er ikke helt klar så vi får lov til å se frem til vi skal spise.

Morten er åtte år. Han har så vidt begynt å se litt fotball. Interessen for Liverpool FC er i grunnen min far som har kommet med. Men han er litt til og fra når det gjelder og se kampene på tv. Jeg legger merke til at min bror, Morten, setter seg ned ved siden av meg i den samme stolen og ser kamp sammen med meg. Så kjekt, tenker jeg.

Kampen er drøye 70. minutter. «Dette begynner å lukte uavgjort,» sier jeg til Morten. Han nikker og er enig.

Idet mormor roper «Nå må dere skru av, for nå skal vi snart spise!» ser vi at Peter Beardsley scorer etter et innlegg fra Ray Houghton, som Coventrys keeper Steve Ogrizovic må gi retur på.

Vi hopper i stolen og utover gulvet. Jeg og min bror er i skyene etter at Liverpool har gått opp i ledelsen. Fantastisk. Min bror roper til alle i rommet; «Liverpool leder!!!» Far knytter neven og hever den i lufta. Det er god stemning nå hos mormor.

Mormor sier det middag men Morten og jeg skrur ikke av fjernsynet. Det har stativ og fire hjul, vi drar det bort og roterer det slik at vi kan se kampen fra middagsbordet.

Heldigvis er det ingen reaksjon fra mormor, som er mest opptatt av at alle skal forsyne seg med poteter og i hjelkokte grønnsaker.

Kampen går mot slutten. Det kommer opp på skjermen at dette var det 11. målet til Peter Beardsley denne sesongen. «Se Morten, Peter Beardsley har scoret 11 mål denne sesongen, det er konge det,» sier jeg til ham. Han prøver å blinke til meg med det ene øyet, men jeg ser at når han prøver, så lukkes nesten begge øynene.

«Må dere spise» sier mormor. Far spør om han kan få en tannpirker.

Coventry har noen farlige sjanser mot slutten, Kevin Gallacher er sulten på mål i dag. Det nytter ikke, dommeren blåser av kampen, Liverpool vinner 0-1 på Highfield Road. «Yesssss!» roper jeg og Morten mens vi sitter rundt middagsbordet.

Mor spør; «vant Liverpool?» «JA», sier vi begge i kor. Dette var fantastisk. Mormor kommer inn med plommegrøten som vi skal ha til dessert, «Hvem skal ha kaffe?»

Jeg og Morten lurer oss vekk fra spisebordet og bort til fjernsynet, mens mormor setter på kaffe.

Vi er ivrige å høre hva de sier om kampen og vi må sjekke tabellen før vi skal ha dessert.

Vi nyter desserten vel vitende om at Liverpool fortsatt topper tabellen i mitt første minne fra Liverpool FC.

Tur til Liverpool
Jeg og min bror fortsatte og se Liverpools kamper på tv sammen. Jeg meldte meg inn i supporterklubben. I 1997 så var vi så heldige at mor og far tok oss med til Liverpool for å se Liverpool – Derby.

De hadde sett hvor begeistret og ivrige vi var.

En fantastisk kamp og Liverpool var og er en fantastisk by. Kampen endte 4-0 i Liverpools favør, med mål av Fowler, Leonhardsen, Fowler og McManaman. Vi hadde omvisning og guidet tur på Anfield. Jeg var så ivrig at jeg tok med meg en gresstust fra Anfield i lomma som jeg skulle ha med meg hjem og plante over i ei krukke. Dette var en by som jeg ville tilbake til, og det måtte ikke bli lenge til.

Et vendepunkt i livet
27. November 2004 omkommer min bror Morten i en front mot front bilulykke. Noe så forferdelig og tragisk rammer meg og min familie. Dette preger meg og alle rundt meg.

Opp i all sorg og ubesvarte spørsmål skal Liverpool spille kamp hjemme mot Arsenal dagen etter den tragiske ulykka.
Jeg skrur på kampen og kommer på andre tanker. Positive tanker. Liverpool går opp i ledelsen ved Xabi Alonso. Arsenal reduserer med Patrick Vieira.

Kampen går mot 1-1 og uavgjort. Så på overtid er Neil Mellor på pletten da klokka har bikket til overtid og sender i vei en suser på hel volley på direkten og 2-1 til Liverpool. Slutt.

Jeg sitter i sofaen og gråter. Denne seieren og opplevelsen er dedikert til Morten, tenker jeg. Det går noen minutter før jeg egentlig forstår hva som har skjedd. I hodet mitt er det mye som skjer nå. Men dette målet av Neil Mellor vil sitte i minnet for alltid som Mortens mål og seier.

En helt spesiell gave
I år 2016 fikk jeg en spesiell julegave av en god kamerat som er veldig omtenksom. Han hadde bestilt en gravert stein utenfor Anfield til meg. Dette var til minne om min bror. Fantastisk gave av en ekte Liverpool kompis.

YNWA


“Liverpool was made for me and I was made for Liverpool.”

Del din historie her

Med Liverpool FC Mastercard har du... 

 - en rekke fordeler på Anfield.
- reiseforsikring inkludert i kortet om du betaler reisen med det.

Søk om kortet   Les mer om fordelene